Brzina sajta | Kako ubrzati sajt

BRZINA SAJTA

POČETNA / BRZINA SAJTA

KAKO SE MOŽE UBRZATI SAJT

U principu, brzina sajta iznad 1 sekunde se smatra sporom. Štaviše, treba težiti vremenu učitavanja stranice sajta koje je ispod jedne sekunde. Spor sajt se slabo rangira na Google. Brzina sajta se može izmeriti. brzina sajtaKoliko je važno imati lep i dopadljiv sajt, još važnije je da taj web sajt bude brz i funkcionalan. Sajt ne sme da se raspada (pogrešan izbor <div>, <p>, <i>, <em> i ostalih tagova) , ne sme da se učitava predugo jer će tako odvratiti korisnike da ga posete. Ako se više puta dogodi da vaš sajt ima problem sa učitavanjem, sigurno gubite posetioce. Naravno, izgubićete i naklonost pretraživača pa je ciljana pozicija sajta na Google u problemu. Na pitanje "da li se sajt može ubrzati" postoji pozitivan odgovor "MOŽE". Da, web sajt se može ubrzati do te mere da se otvaranje naslovne strane može smanjiti na skoro 0,3 sekunde. To znači da prilikom posete sajtu, korisnici čekaju 3 x manje da im se prikaže vaša naslovna stranica. Naravno, pre bilo kakvih radova na samom sajtu, mora se izvršiti i provera web hostinga na kome se nalazi sajt. Izrada sajta je nešto što utiče sa 80% u celoj priči ali ostalih 20% mogu upropastiti sav vaš trud. Često su i najbolje tehnički urađeni sajtovi potpuno ugušeni i usporeni od strane lošeg shared hostinga, ograničenja hosting resursa od strane administratora ali i ne znanja i lošeg podešavanja servera. Ima od svega po malo. Valjalo bi izvršiti test i proveru odziva servera. Brzina sajta je naša specijalnost jer kroz svakodnevni posao oko podešavanja servera i usklađivanja resursa za najrazličitije vrste sajtova učimo napredne i nove tehnike za poboljšanje.

Verovali ili ne:

- Korisnici imaju strpljenja samo za 1-2 sekunde za učitavanje sajta.

- Preko 50% svih sajtova je sporo - ima sporo otvaranje stranica kao posledicu lošeg koda, velike i neoptimizovane MySQL baze, kao i sporog odziva hostinga/servera.

ŠTA UTIČE NA BRZINU SAJTA

Pored odziva servera/hostinga od čega direktno zavisi brzina sajta, na brzinu sajta utiče i njegova struktura i način izrade. Veliku količinu vremena mogu uzeti JS i CSS ako se ne upotrebljavaju kako nalažu Google smernice za kvalitet sajta.

Treba komprimovati (smanjiti) datoteke kao što su JavaScript (JS), CSS. Takođe, optimizacija fotografija i slika na sajtu igra značajnu ulogu u smanjenju vremena učitavanja. Nije vam potrebno više od 10 slika na svakoj stranici. Slike moraju biti u formatu png ili gif. Takođe, ako umete da rukujete alatima za optimizaciju slika, Free Photo Optimizer je online alat koji će vam smanjiti slike bez narušavanja kvaliteta.

Kombinujte CSS datoteke i umesto da imate više CSS-ova, jednostavno napravite jedan zajednički u kome ćete smestiti sve ostale. Sajt će onda pozivati samo 1 CSS i smanjiti vreme učitavanja.

Lepi efekti na sajtu kao što su slajderi, dropdown, tooltip ... itd., takođe zahtevaju više JS fajlova. Zato je potrebno da zarad brzine sajta razmislite o boljem načinu za efekte.

Tabelarni način izrade sajta je odavno prevaziđen. Međutim, ima tu i tamo primera gde se i dalje prave takvi sajtovi što je nedopustivo i samo šteti vlasniku sajta.

Postoje i drugi faktori koji utiču na kvalitet i brzinu učitavanja web sajta. Recimo, omogućavanje Gzip kompresije na serveru. Omogućavanje keširanja pretraživača odnosno definisanje perioda kada će keš biti izbrisan iz pretraživača. To znači da kada neko poseti vaš web sajt, njegov pretraživač (browser) recimo Mozilla Firefox prikuplja sav sadržaj sa vašeg sajta i čuva ga lokalno na tom računaru. Kada taj posetilac ponovo želi da poseti vaš sajt nakon nekog vremena, on zapravo pregrledava sajt iz tog keša a ne pristupa ponovo vašem web sajtu. To bitno smanjuje opterećenost vašeg sajta, rasterećuje RAM i CPU na vašem serveru. Jednom rečju, uspeli ste da prebacite deo resursa na računar posetilaca. Treba voditi računa o periodu keširanja jer recimo, ako ste izvršili redizajn sajta i uneli nove artikle na sajt, posetilac ih ne može videti dok ne obriše istoriju iz svog pregledača.

NAJBOLJI ALATI ZA TESTIRANJE BRZINE SAJTA

Već smo pisali u blogu alati za proveru sajta o metodama i načinima kako da se sajt proveri online i kako da se rezultati analize iskoriste pozitivno.

Međutim, brzopotezno ćete uvideti brzinu sajta na stranici PageSpeed Insights Ovo je odličan online alat razvijen od strane Google programera i daje vrlo precizne rezultate u vezi sajta.

Šta nam pokazuje rezultat analize pomoću ovog alata ?

  • Brzina i broj JS datoteka. Verovatno ćete morati da smanjite njihov broj.
  • Brzina i broj CSS datoteka. Mora se uraditi kombinacija o kojoj smo gore diskutovali.
  • Vidljivost sadržaja mora biti prioritet sajta.
  • Raspored elemenata na sajtu - blizina dugmadi, razmak navigacije, slika.
  • Optimizacija fotografija. Tačno će vam ukazati na slike koje trebate smanjiti.
  • Izbegavanje redirekcije (preusmeravanje) za odredišnu stranicu.