ŠTA JE SEO

WEB DIZAJN / SEO

ŠTA JE SEO OPTIMIZACIJA

Bez dobre SEO optimizacije web sajt neće biti vidljiv i prepoznatljiv na internetu. Pretraživači ga neće uvrstiti u svoju bazu pa ga je nemoguće pronaći organskom pretragom. Šta je SEO ? SEO je skraćenica engleske reči „search engine optimization” što u prevodu znači pozicioniranje web stranica sajta za određene ključne reči na Google i ostalim poznatim pretraživačima.

U poslednje vreme SEO se suočava sa mnogobrojnim promenama Google algoritma što direktno otežava posao webmasterima i SEO ekspertima. Panda 2014 update je dala malo prostora spamerima i svima koji žele da rejting sajta grade pomoću linkova, direktorijuma i ostalih staromodnih načina za povećanje page ranka (PR) i postizanje bolje pozicije sajta.

Sada se prioritet daje sajtu koji ima dobar i kvalitetan sadržaj, pre svega unikatan i (ne) prepisan i izmenjen po principu "copy paste". Takođe, relevantnost linkova koji se razmenjuju se strogo prati i stići će kazna svakome ko pokuša da zaobiđe Google smernice.

Naravno da sajt ne bi trebalo i ne sme da bude napravljen i korišćen samo da zadovolji Gugl, već sajtovi služe isključivo zbog ljudi i namenjeni su ljudima. Zbog toga treba praviti jednostavne web stranice, da se na njima može lako snaći prosečan korisnik interneta. Dostupnost informacija na sajtu je od presudne važnosti za sveukupnu SEO strategiju.

Validan i čist kod sajta igra značajnu ulogu u celoj priči. Ne može se porediti sajt urađen u takozvanom tabelarnom načinu i jedan moderan responsive sajt koji se može otvoriti za delić sekunde na svim mobilnim uređajima isto kao i na računaru ili tabletu. Poštovanje Web strandarda (W3Org smernica) i dokazano neophodan što jednostavniji html/css/php kod garantovano utiču na status sajta u pretrazi.

Prostor na kome se čuva web sajt, hosting, igra značajnu ulogu u SEO planiranju. Tu treba istaći neophodnost čiste IP adrese za sajt i podršku kako za ipv4 tako i za ipv6.

KAKO SE MERI SEO

Najjednostavniji način da izmerite SEO jeste da proverite status vašeg sajta na Google pretraživaču. Ukucajte ključne reči za koje ste optimizovali sajt, i ako vas pronađe na prvoj strani, onda imate razloga da budete srećni. Ako vas nema na prvoj strani, to znači da ili morate da radite još bolje i više na sajtu ili da nešto menjate u načinu optimizacije. Svejedno, pre nego što krenete u bilo kakve eksperimente, možda je pametnije da zatražite i naše stručno mišljenje. Kod nas je SEO analiza sajta besplatna i uvek će biti. Nakon provere, poslaćemo vam i savet kako da samostalno uradite eventualne manje izmene na sajtu. Ako je potrebno raditi ozbiljniji SEO, onda će vam naša najpovoljnija ponuda sigurno skratiti vreme i uštedeti novac.

 

SEO USLUGE

  • Analiza ključnih reči.
  • Analiza konkurencije.
  • On page optimizacija.
  • Off page optimizacija.
  • Razmena linkova.
  • Internet marketing.
  • SEO tutorijali.