Analiza konkurencije | Kako konkurencija radi

SEO ANALIZA KONKURENCIJE

POČETNA / SEO ANALIZA KONKURENCIJE

ANALIZA KONKURENCIJE

SEO analiza sajta odnosno SEO analiza konkurencije nam pruža smernice za dobru SEO strategiju. SEO definicija je neminovnost ako želimo uspeh.

analiza konkurencije

 

SEO ANALIZA

Analiza konkurencije ima za cilj da se prikupe podaci i ideje za sajt. Analiza ne bi trebalo da posluži za totalno kloniranje i kopiranje sajtova jer je to prljavo, neljudski i kroz vreme se ispostavlja kao pogrešan način. Znate li šta radi ljubomora kod konkurencije ? Može ih navesti na to da pokrenu preko 100 web sajtova koji će vam biti konkurent. Naravno to ne mora da vas brine. Svako ko pokušava da bude konkurent snosi i deo odgovornosti. Veliki broj sajtova trenutno može izgledati fascinantno i doneti možda uspeh, ali kratkoročno. Međutim, mnogi zaborave na činjenicu da Google zna i vidi ako postoji puno istih ili različitih sajtova na određenom serveru, pod istom IP adresom. Na osnovu toga, on takvim sajtovima koji se međusobno lajkuju pridaje vrlo mali značaj u pretrazi.

Prava stvar je imati samo 1 web sajt i biti lider, prvi na Google, na Bing, na svim pretraživačima. Biti dostupan na svim društvenim mrežama i imato odličan tim.

Kada smo radili nedavno analizu konkurencije u vezi SEO, konkretno u Srbiji došli smo do sledećih rezultata:

- jedan isti čovek pokreće preko 20 sajtova na temu SEO optimizacija RS

- jedan isti čovek pokreće preko 20 sajtova na temu Web dizajn

- jedan isti čovek pokreće internet prodavnice, oglase, aukcije, grupne kupovine i popuste.

Fenomen "jedan čovek" nije ništa novo kod nas. To isto se može uporediti i sa samolajkovanjem (sam sebe lajkuješ kako bi bio popularan) ili još bolji primer su botovi. Obzirom da sada možemo kombinovati za domen seo.rs, сео.срб, сеооптимизација.срб, оптимизацијасајта.срб, seors.rs ... itd, može se pokrenuti mnogo sajtova.

Realno, to nije opravdano jer svaki normalan čovek neće pored osnovnog rizika sa poslom sada rizikovati da finansira veliki broj domena. To jednostavno nema opravdanje. Jednom rečju deluje bezveze. Kada bi svaka firma morala imati po 20 sajtova da bi bila TOP SEO optimizovana, bila na vrh Google, onda bi vrlo brzo registar domena bio toliko opterećen da bi se morali izmišljati novi prefiksi za domene. Morali bi smo onda imati domene po gradovima u Srbiji kao na primer: seooptimizacija.bg (seo za beograd), seooptimizacija.ns (seo za novi sad), seooptimizacija.ni (seo za niš). seooptimizacija.le (seo leskovac) ... itd. Lokalno dati domene ali po mogućstvu na ćirilici.

Konkurencija je zdrava u onoj meri kada ostavlja prostora da i neko drugi pokuša da ponudi nešto u vašem kraju, u vašoj delatnosti. Ukoliko ste Vi jedini u svom mestu ... vi nemate konkurenciju i nemate potrebe za brigu još neko vreme.

 

Međutim šta se dešava kada taj neko ko je otvorio 20 radnj na isti šablon ... štanc mašina mu je radila no stop. Šta će biti kada ga krenemo napadati ?

 

1. Počeće da plaća internet marketing onako debelo, po velikoj ceni, verujući da je u pravu da sa minimum znanja može da dospe na vrh ledenog brega. :)

2. Krenuće da propada u sopstvenoj krizi identiteta jer nije blagovremeno stvorila brend.

Pre svih aktivnosti na sajtu u cilju formiranja SEO strategije, moramo najpre izvršiti analizu konkurencije. SEO Analiza konkurencije ima za svoj cilj realno utvrđivanje mogućnosti napredovanja vašeg sajta - pola na internetu. Konkurencija koja je ispred nas već ima razrađenu šemu po kojoj stiže do uspeha. U većini slučajeva angažovan je određeni tim SEO analitičara i programera koji non stop rade na unapređenju sajtova. Kada utvrdimo o čemu je reč, posao oko planiranja i pozicioniranja sajta na Google može početi.

 

KAKO POBEDITI KONKURENCIJU ?

Kako pobediti konkurencju ? Večita dilema. Ali znajte da pobeda nije pobeda ako se samo jednom desi i više nikada. Još gore ako je ta pobeda konkurencije slučajna ili je neko odustao od borbe. Predaja meča nije pobeda već poraz. Zapravo tada između poraza i pobede nema razlike.

Mnogi smatraju da je analiza konkurencije jednostavan i lako posao i da je potrebno samo sesti i surfovati internetom. Google će nam dati sve što ima u svojoj bazi za pretragu. Međutim, struktura podataka, tip softvera i veze koje utiču svakako na rangiranje sajtova učiniće nam ovaj posao težim nego što mislimo.

Verovatno ste pomislili da možete da preskočite konkurenciju i da sa 25 mesta na Google dospete na 1 ili barem 10 mestu - prvu stranu ? Ovo jeste moguće i izvodljivo je. Međutim, često se iza takve jednostavnosti krije niz problema i prepreka koje najpre moramo apsolvirati i zauzeti sasvim drugi stav - nova SEO strategija.

Relevantnost pronađenih rezultata kod analize konkurencije treba biti na visokom nivou jer se vrlo brzo menjaju rezultati pretrage zbog čestih promena algoritma pretraživača. Da bi smo ispratili sve zahteve koji se nameću moramo biti dosledni i brzi. Konkurenciju ćete pobediti upornošću, radom i praćenjem novina na internet tržištu. Pobediti konkurente znači dugoročno biti ispred njih po svim važnim i traženim terminima ili uslugama koje su tražene i aktuelne. Ako ste pobedili za slabo tražene pojmove vi nećete imati nikakve koristi od toga.