IZBOR DOMENA

WEB DIZAJN / BLOG / IZBOR DOMENA

IZBOR DOMENA ZA SAJT

domeni

Ime domena je jedinstveno ime koje identifikuje internet resurs kao što je web sajt. Imena domena se formiraju po pravilima DNS - a.

 

IME DOMENA

Najpre, domen je lično vaš izbor i on će sigurno biti kombinacija ime vaše firme(.com, .net, .biz, .in, .info, .rs, .edu.rs,... itd). Dakle, vi na osnovu imena vaše firme odabirate i ime domena ali to u praksi često i nije tako. Cene domena danas nisu velike, a stalne akcije i popusti omogućavaju pažljiviji izbor domena. Uskoro bi trebalo da se pored (.rs) domena, masovno koristi i naš nacionalni "ćirilični domen" (.срб). Zapravo, prema odluci upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije, registracija novog srpskog domena počeće na dan Svetog Save, 27. januara 2012. godine. Najpre će registraciju obaviti postojeći vlasnici .sr domena a potom će biti puštena slobodna registracija domena. Za više informacija, posetite sajt RNIDS-a.

Domen predstavlja celokupan sajt, daje mu pečat time što će se svojim jedinstvenim imenom pojaviti u Google pretrazi. Ukoliko ste dobro optimizovali web sajt, trebalo bi da se isti nađe na vrhu pretrage, što vam otvara vrata uspeha i poslovnog blagostanja. Ukoliko se vaš sajt ne nalazi čak ni na drugoj strani, onda počnite da razmišljate o optimizaciji web sajta (SEO).

KLJUČNE REČI U IMENU DOMENA

Kada osmišljavate domen, budite originalni i gledajte da se u nazivu domena nađu ključne reči preko kojih ćete dovoditi posetioce da pogledaju vaš sajt, usluge i time postanu vaši klijenti. Što bolje ključne reči imate u imenu domena, stičete više šansi za vrh Googla. Nemojte ni ovde preterivati već budite krajnje racionalni, jer "više" ne znači "bolje"!

JEDNOSTAVNO IME ZA DOMEN

Veoma bitna stvar je da vaš domen bude jednostavan, da se lako može upamtiti i da ne sadrži karaktere koje niko neće ukucati u pretrazi. Neka ime domena bude jednostavno, kratko, i ukoliko možete, izbegavajte znakove i srednje crtice u nazivu domena sajta. Primer loših domena bi recimo bio: (inter-net.com prodajanasajtu.net najboljioglasisrbija.com).

LOGIČAN IZBOR DOMENA

Logično birajte naziv domena. Ovo je jako bitno za ljude kojima želite da svoj sajt preporučite na ulici. Recimo, "hej pogledaj moj sajt o prodaji polovnih automobila na polovnjaci.com! A zamislite sada da im morate reći: Posetite naš sajt prodajapolovnihautomobila.biz. Dakle, ne trpajte sve i svašta u naziv domena, nema efekta, kontraproduktivno je, verujte mi na reč.

VREME TRAJANJA ZAKUPA DOMENA

Registracijom domena, vi praktično zakupljujete domen na određeni vremenski period. Smatra se još uvek da ukoliko domen registrujete na 5 ili 10 godina, Google i ostali pretraživači više cene vas i samim tim ste povlašćeni u pretrazi. Praksa ipak pokazuje da ovo nema nikakve veze s tim i da je u pitanju samo uvreženo mišljenje pojedinih seo analitičara. Mislim da se u poslednje vreme veliki broj ljudi opredeljuje na godišnji zakup domena kod domaćih registranata. Razlog ovome je finansijsko-psihološke prirode i isti glasi odprilike: "da probam na godinu, pa ako krene lepo, obnoviću domen". Vreme trajanja zakupa zavisi od vas, i za vreme dok se domen nalazi u vašem vlasništvu, niko ga ne može registrovati. Prema nekim propisima, 45 dana nakon isteka zakupa, ukoliko ne obnovite svoj domen, isti se otpusta sa liste zauzeća i stavlja kao slobodan za registraciju. Takođe je važno da od registranta zatražite da vam izda potvrdu o vlasništvu nad domenom.

ZAUZET DOMEN - ŠTA DA RADIM ?

Šta ako vam je neko već zauzeo domen koji želite? Ne očajavajte, tražite dalje i naći ćete čak i bolje. Na primer, bavite se prodajom ili servisom mobilnih telefona u Beogradu. Razmišljate kako da nazovete sajt odnosno domen za reč "mobilni telefon". Dakle, ne možete kupiti domen mobilni.com niti mobilnitelefoni.com, a dugačko ime prodajamobilnihtelefona.com vam ne odgovara mada ga u ovom trenutku dok pišem već neko zauzeo :) Nema veze, mislite dalje, vidite lepše i obrnuto što bi reko Telenor. Možda bi mobiltelbg.com bilo pametno rešenje...recimo. U svakom slučaju, možete koristiti i alat za izbor domena koji će vam čak dati i predloge mogućih varijanti. Zauzet domen vam čak može poslužiti kao referenca, jer ako ga je već neko zauzeo, znači da vredi i da u tom pravcu razmišljate o svom domenu.