IZBOR HOSTINGA

WEB DIZAJN / BLOG / IZBOR HOSTINGA

IZBOR HOSTINGA

izbor hostinga

Izbor hostinga za sajt je važan korak ako želite da vaš web sajt radi brzo i pouzdano. Za sajt je važno da ima dovoljno hosting prostora, dovoljno memorije i CPU resursa. Važna je lokacija servera (IP adresa). Da li je web hosting SEO friendly - da li ga vole pretraživači ?

IZBOR HOSTINGA NA OSNOVU RECENZIJE

Recenzije za web hosting su korisne za sve koji prvi put kupuju web hosting za sajt. Takođe, ne preporučujemo da se oslonite na forume na kojima se reklamiraju hosting provajderi jer se često nerealno hvale rđavi hostinzi.

Pa, kako izabrati povoljan hosting u Srbiji? Sve više i sve češće se nameće pitanje "kako izabrati najpovoljniji web hosting"? Da li je dobar VPS hosting, Resell, deljeni (sharing) hosting? Da li hosting recenzije pomažu u izboru dobrog hostinga? Naravno da su iskustva korisnika i vlasnika sajtova jako važna oko izbora hostinga. Za početak pogledajte stranicu vps hosting paketi a zatim se možete prebaciti na stranicu za naručivanje naručivanje hostinga kako bi ste obezbedili veoma povoljno jedan od najboljih hostinga za vaš sajt.

PROBLEMI SA HOSTINGOM

 

Najčešći problemi sa hostingom nastaju usled nedovoljnog poznavanja ove materije. Jednostavno, vlasnik hostinga mora da zna šta je kupio, po kojoj ceni i kako da upravlja hostingom. Treba se pridržavati limita i ograničenja koja su dodeljena paketu. Ono što je opšte primećeno je da se vremenom veliki hosting provajderi, čim porastu i poberu puno klijenata, odluče za rigorozne mere prema klijentima. To znači da tretman koji ste imali kada ste bili jedan u 10 klijenata nije više isti jer sada firma koja prodaje hosting ima recimo 1000 mušterija i želi još više. Vi više niste interesantni. Upravo je to najveći problem svih hosting provajdera, ne samo u Srbiji nego i šire. Zbog toga je sigurno bolja opcija biti hostovan na serveru na kome nema puno klijenata i gde će hosting podrška biti vaš oslonac kad zatreba.

BESPLATAN HOSTING

Hosting je od izuzetnog značaja za sveukupnu "vidljivost" sajta na internetu te iz tog razloga je neophodno da obratite pažnju prilikom odabira istog. Čiste i SEO friendly IP adrese koje vam se dodeljuju svakom domenu su presudne za kvalitet sajta na mreži. Naši hosting provajderi u Srbiji nemaju baš nešto korektan odnos prema klijentima i odnose se krajnje arogantno kada je u pitanju produžetak saradnje. Zašto je tako, videli ste gore ?

Sve veća ponuda besplatnog i jeftinog hostinga, kao i free sajt kreatora, u mnogome olakšava put do prvog web sajta. Besplatan hosting vam pomaže da se oprobate kao web dizajner i kao hosting igra, a kada savladate materiju i uđete u posao onda razmišljate realno i težite pouzdanim i kvalitetnim rešenjima. Međutim, bacate u vodu sigurno sav dotadašnji trud, jer ako vam je krenuo posao, hosting provajder na kraju traži od vas da platite oko 150 evra za godinu dana inače vam uzima sajt i domen. Verujte nam na reč, imamo preko 99 ovakvih primera u protekloj godini. I svi su onda tražili od nas da nekako skinemo njihove sajtove, bekapujemo sa tih hostinga i prebacimo kod nas, jer nam je cena dobra a usluga kvalitetna. Da, ali sve je to izvodljivo kada bi taj trenutni hosting provajder pristao da da pristup sajtovima. To, kod nas u Srbiji nije moguće. Zašto? Zapravo najviše klijenti vole da imaju bukvalno podršku kad požele (skype,msn,email,mobilni telefon). Hosting podrška i treba da radi non-stop, bez prekida a ako vam ne može obezbediti real-time održavanje sajta, nađite onog ko može i želi.

CENE HOSTINGA

Cene hostinga se kreću između 1800 i 20000 dinara, zavisno od provajdera. Ukoliko zakupite domen koji hostujete (postavite na domen recimo hostinga x), u trajanju od 365 dana, prinuđeni ste da razmišljate o produžetku eventualne saradnje za narednih godinu dana. Hosting usluge u Srbiji su itekako skupe i nedovoljno efikasne kada je u pitanju ažurnost i obezbeđivanje 24h/7/365 podrške. Takođe nije garantovan uptime 99,99%. Uglavnom hosting provajderi nemaju fiksni telefon ili se javljaju jedva putem email poruke samo kada treba da produžite svoj hosting ili domen, a kada je vaš sajt nedostupan, ne možete da pristupite vašem cPanel-u, onda vam se ne javljaju na poziv. Da barem imaju neki Skajp ili MSN recimo, da ta podrška liči na nešto. To je generalna slika našeg odnosa prema klijentima. Činjenica da smo mi samo preprodavci američkih, švedskih ili nemačkih hostinga dovoljno govori da vi nemate našu podršku, već jedan čovek je zadužen da manipuliše između vas i američkih administratora. Ako poznaje posao, snaćiće se, ako ne, onda ste u rukama zveri. Slika naše hosting scene u mnogome postaje gora ako uzmemo broj prevarenih klijenata koji su ostali bez sajtova i domena samo zato što su pronašli "neki jeftin hosting" na internetu i poverili mu sajt na čuvanje. Nakon godinu dana i manje, njihov sajt je u doveden u nemilost - biti ili ne biti. Na žalost, veliki je broj konkurentskih sajtova koji se predstavljaju kao autoritet i nude veoma povoljne hosting pakete, koji ne mogu da ispune ni 50% prisutnosti na internetu a pogotovo ne pouzdanost kod jakih DDOS napada koji onemogućuju normalan rad servera. Uglavnom se radi o VPS, šerovanim (deljenim) hostinzima koji više ne rade nego što rade. A i to što rade, jedva da odgovara zahtevima sajta. Preprodavci hostinga izgleda da bolje zarađuju od samih provajdera koji imaju obavezu tehničke podrške, ali to je već stvar opšteg ekonomskog stanja u zemlji.

SAVETI ZA IZBOR DOBROG HOSTINGA

Predlažemo vam da domen i hosting kao i izradu web sajta poverite pravim ljudima, jer izbrati najboljeg web hosting provajdera kod nas u Srbiji nije lako. Web hosting servere drži veoma mali broj provajdera u Srbiji. Uglavnom se radi o preprodavcima hostinga i to po veoma velikoj ceni. Pri tome serveri se nalaze u Americi (Virdžinija, Kalifornija, Pensilvanija, Karolina ... itd). Takva udaljenost servera ima za rezultat i sporo učitavanje web sajta u Srbiji. Koliko god se trudili da smanjimo vreme učitavanja websajta, nećemo uspeti sve dok ne promenimo hosting i sajt premestimo odnosno izvršimo prebacivanje - transfer sajta na hosting u mestu koje je najbliže nama. Web hosting poverite onima koji žele da korektnim odnosom ostvare uspešnu poslovnu saradnju sa vama a Vi na internet tržištu uspete i ostvarite svoj poslovnu ili ličnu afirmaciju i ciljeve. Što se tiče web dizajna, cenovnik je različit i kreće se od 10 eur-a pa sve do 25 hiljada evra :). Za usklađivanje cene rada web dizajnera i hosting provajdera proći će mnogo vremena ali će školu platiti zapravo oni koji po nekoliko puta budu morali da izrađuju web sajt i isti postavljaju na neki hosting koji im je upropastio sav dugogodišnji trud. Sve u svemu, ako imate potrebu za hostingom, najpre dobro razmislite šta vam treba: da li vam je potreban hosting za probu ili za ozbiljan posao i zaradu na internetu. Ukoliko ste tek u potrazi za povoljnim web hostingom a ne znate još uvek ništa o tome, možete pogledati našu komparativnu stranicu i izabrati neki od najpovoljnijih paketa u Srbiji i šire. Takođe, kvalitetan hosta koji sigurno znam da vas neće izneveriti je Prodhosting. Kada je u pitanju besplatan hosting, ne postoji dilema oko toga da li smem da svoj poslovni sajt postavim na free hostingu. Naravno da ne i da je izbor besplatnog hostinga krajnja alternativa samo za one koji ne planiraju da se ozbiljno bave poslom na internetu. Free hosting možete koristiti za testiranje web sajtova, dok je za ozbiljan posao potrebno da obezbedite svoj stabilan WEB SAJT HOSTING. Vaša iskustva i preporuke u vezi hostinga u Srbiji i okruženju možete ostavljati u komentarima.