PAGE RANK

WEB DIZAJN /PAGE RANK

PAGE RANK (PR)

Page Rank potiče od matematičkog algoritma dizajniranog od strane Google za određivanje vrednosti stranice u odnosu na druge stranice. Posedovanjem linkova sa drugih web stranica gradi se podršku za tu stranu. Veći Page Rank, automatski znači i sajt od većeg poverenja.

page rank googlePageRank je čini se pomalo izgubio na značaju kod rangiranja sajtova u pretrazi pa su mnogi webmasteri prestali da izgrađuju veći PR za sajtove, što nije dobar potez. Linkovi sa pouzdanih, autoritativnig sajtova se generalno smatraju vrednim. Dakle, što veći Page Rank ima sajt to vredi više ali se ispostavilo da generalno PR ne utiče na poziciju sajta na Google. Znamo da su kvalitetna izrada web sajta, web dizajn i optimizacija sajta bitni faktori koji utiču na kvalitet sajta. Dalje, kvalitet sajta karakteriše i njegov PageRank. PageRank je uveo Google i on ima vrednost od 0 - 10. Što je veći PR broj, sajt više vredi.

KAKO POVEĆATI PAGE RANK SAJTA ?

Ako u sistemu postoji samo jedna stranica, verovatnoća da posetilac pogleda nekakvu stranicu je 1, ta stranica ima PageRank 10. Ako imate 10 stranica koje su indeksirane svaka od njih dobije automatski "ranking" 1, tj. 10% verovatnoću da je neko pronađe, ukuca. Dodavanjem linkova na određene stranice povećavamo verovatnoću da stranica bude pronađena. Dakle linkovi menjaju PageRank stranice. Pri tome se ukupna verovatnoća prikaza svih stranica ne menja, dakle linkovi prebacuju deo PageRanka na stranice na koje ukazuju. Dolazimo do zaključka koji nam kaže da stranice s puno ulaznih linkova (inbounds), dakle one na koje se puno ukazuje, imaju veći PageRank (pejdž rank).

PROVERA PAGE RANKA

Ne želimo da vas obeshrabrimo ali znajte da je PR1 i PR3 lako postići, ali PR4, PR5 i eventualno PR6 jako teško. Sajtove na kojima vidite PR7, PR8... su vrlo, vrlo kvalitetni sajtovi, sa puno unutrašnjih linkova, sajtovi koje je Google okarakterisao kao izvor kvalitetnih informacija.

Dakle unutrašnji linkovi (oni koji povezuju vaše stranice) ne povećavaju PageRank, ali ako pogledajte grupu stranica(vaše stranice) i njima želite povećati PageRank, to možete učiniti ako povećate broj stranica u vašoj grupi. U principu, dodavanjem stranica u sistem smanjujemo, "razvodnjavamo" ranking svih stranica u sistemu, ali povećavamo PageRank vašoj grupi. Dakle nove stranice povećavaju PageRank vašoj grupi. Prostije rečeno ako sa stranice koja vam trenutno ima PR5 linkujete ka 5 stranica koje nemaju još uvek nikakav PR, vi time ukazujete Google-u na značaj tih stranica. Google će proceniti koliko vrede te stranice i vrlo verovatno će vam sa stranice koja ima PR5 skinuti rank na račun povećanja pageranka ovih web stranica.

Kako povećati Google page Rank svim stranicama na sajtu fc ? Nisu sve stranice na vašem sajtu, u vašoj grupi jednako bitne. Kontakt stranice, "O nama", "Site map", "Impressum" stranice sigurno ne pridonose prodaji vaših proizvoda, u stvari ne trebaju biti ni indeksirane. Naravno da su nam potrebne te stranice kao informacije, ali samo stranice koje opisuju Vaš proizvod, uslugu treba da su indeksirane. No i te stranice imaju PageRank. Najčešće na svakoj stranici imamo link na te "nebitne" stranice. (npr. kontakt) i na taj način prenosimo, oduzimamo PageRank bitnim stranicama. Da bi ste to izbegli, koristite se tehnikom "nofolow" linka. Na primer, ako želimo da nam stranica "privatnost" ne oduzima PageRank početne stranice i svih ostalih stranica sajta, kod linka bi izgledao ovako:

 

Primera radi, na ovom sajtu smo rekli Google-u da stranice privacy i terms želimo da budu "nofolow", dakle, istovremeno smo u mislima imali cilj da te stranice ne trebaju imati nikakav PR ali da i dalje ostanu indeksirane, kao što jesu. Tek nakon tačno 77 dana, Google je uvrstio naš zahtev i ove stranice označio po želji. Ovo vam samo nagoveštavamo iz razloga što znamo da mnogi webmasteri nemaju živaca da čekaju ne tako česte promene odnosno ažuriranje Page Rank-a.

Na sajtu Web Site Price možete proveriti PageRank vašeg sajta ali i još neke zanimljive podatke koje niste znali.

Jedan od lakših načina da poboljšate brzo vaš page rank jeste da nam zatražite postavljanje kvalitetnog linka ka vašem sajtu sa naše relevantne stranice.

Recimo, u najmanju ruku bi to moglo biti i sa naše popularne stranice besplatna razmena linkova pri čemu bi se vaš sajt za kratko vreme mogao izboriti za zavidno mesto u Google pretrazi za određenu ključnu reč koju nam budete rekli.

Na kraju krajeva, naš posao je i SEO optimizacija sajta kroz razmenu linkova (izgradnja linkova - Link building) koja je ključni faktor u dobijanju većeg Page Ranka sajta.

Ukoliko ste nezadovoljni Page Rank-om vašeg sajta, naručite analizu PR, odnosno proveru, savete i preporuke za njegovo poboljšanje.

PAGE RANK

Da li znate kada je Google zadnji put osvežio page rank sajtovima ? Videli smo da u 2014, 2015 a sada i u 2016 nema neke značajnije promene. Razlog zašto se PageRank više neće osvežavati leži u činjenici da je veliki broj spamera prodavalo PR sajta, trgovalo page rankom i jednostavno je to presudilo da Gugl neće podržavati crnu berzu sopstvenog softvera. Znači li to da ne treba da se obaziremo na PR sajta ? Da, definitino, za sada. u 2011 godini je Google Page Rank obnavljan. Uz najavu da će tako i biti, svedoci smo da je Google uneo novine kod rangiranja stranica sajtova. sada Google zaista primarno mesto daje važnim stranicama koje postavlja na vrh svoje pretrage. Stranice koje su važne, pored toga što idu na vrh pretrage, dobijaju i veći page rank. Čekali smo period od 3.4.2010 godine do 20.01.2011 godine da Google napokon izvrši obnovu page ranka čemu smo se svi obradovali. Poslednji update, Google je izvršio 6. februara 2012 godine i 3. Maja 2012 god. Google Pingvin (Google Penguine) je pokrenut u aprilu 2012 godine. Od tada pa sve do danas, broni sajtovi se suočavaju sa velikim problemima kao što su: pogoršanje pozicije sajta ili potpuno brisanje sajta iz Google pretrage. Viš o ovome možete pročitati na stranici Google Panda - Google Pingvin update. Google broji linkove koji ukazuju na neku web stranicu i što je više linkova sa različitih sajtova koji ukazuju na neku stranicu, ta stranica dobija veći broj glasova i veći značaj tj.veći page rank. Takođe, Google uzima u obzir relevantnost stranice, što praktično znači da ako vas je neko linkovao sa stranice koja se bavi sličnom tematikom kao vaš web sajt, taj link se mnogo više ceni od linka sa neke druge srtanice. Pokazatelj page ranka vašeg sajta možete pratiti u Google toolbaru koji za Firefox možete skinuti sa stranice SEO Status PageRank/Alexa Toolbar dok za Chrome ovaj dodatak možete preuzeti sa stranice PageRank Status for Chrome Često puta je potrebno koristiti i druge metode za proveru page ranka sajta, a jednu od tih imate u levoj koloni. Takođe, ukoliko želite da integrišete PageRank kalkulator na vaš web sajt, posetite stranicu Savedwebhistory.org