ADMINISTRACIJA SERVERA

POČETNA / ADMINISTRACIJA SERVERA

PODEŠAVANJE SERVERA

Swebdizajn Linux/Windows sistem administratori za vas mogu obaviti podešavanje Linux i Windows VPS, dedicated servera. Takođe nudimo uslugu zaštite i čišćenja servera od virusa. Administracija i podešavanje servera je od posebne važnosti za normalno funkcionisanje sajtova i bezbednost podataka na hostingu. Redovni update / upgrade softvera i hardvera doprinosi boljim performansama servera.

Želite da vam pokrenemo ili podesimo VPS server ? Potrebna su vam uputstva za štelovanje servera ? Web dizajn administratori mogu da urade sledeće: kompletno pokretanje servera, instalacija aplikacija, podešavanje php/mysql-a, podešavanje apache, podesavanje email servera (smtp, pop3, spam modul, zaštita email naloga), restartovanje - reboot servera, periodično održavanje servera uz redovan update/upgrade Plesk ili cPanel-a. Ukoliko imate problem sa virusima na sajtu, možemo vam takođe pomoći kod pronalaženja rešenja za njihovo uklanjanje. Najčešće se sajtovi inficiraju interno (korišćenjem nulovanih i kloniranih templejta, modula, plugins-a...itd). Međutim inficiranje može nastati i tako što sam administrator sajtu pristupa sa zaraženog računara. U tom slučaju, neki od malicioznih programa koristeći podatke koje dobija sa zaraženog računara pristupa poverljivim podacima sajta (config, mysql, htaccess, settings...baza...itd). Budite sigurni da sajtu i vašem Plesk/cPanelu pristupate sa čistog računara!

administracija linux servera

ČIŠĆENJE SERVERA (HOSTINGA) OD VIRUSA

Web sajtovi su česta meta hakera, spamera i ostalih poznavalaca tehnike koja otežava rad sajta ili čak potpuno onemogućava njegov rad (DDoS napad). Međutim, server može biti pogrešno konfigurisan ili poremećen raznim instalacijama što dovodi takođe do problema. Mi vam možemo pomoći kod održavanja Linux / Windows servera.

Ažurirajte redovno vaš sajt ako koristite Wordpress, Joomla, Drupal i ostale CMS skripte. Preuzmite najnovije izdanje zakrpa za svoj sajt. Ovime će biti ispravljene i zatvorene bezbedonosne rupe unutar samog sistema. Možete i sami pokušati da pristupajući sa čistog i bezbednog računara (urađen servis raćunara) promenite parametre pristupa administratorskom panelu. Ovo je 1 korak ka trenutnom zaustavljanju širenja zaraze. Dalje, ako imate pristup vašem cPanel-u, možete pokušati da promenite pristupne podatke. Konkretno ako koristite Linux hosting sa cPanel promenu vršite na "Change Password". Proverite da li su vam svi fajlovi na sajtu u redu, računajući da nema ubačenih nekih sumnjivih fajlova tipa wp32.php, w7ps.php...itd. Takođe, proverite vaš .htaccess fajl, otvarajući ga u notepad ++ editoru. U njemu ne bi smelo da se nalaze nikakvi linkovi ka drugim stranicama osim onih koje su na vašem sajtu. Zatim proverite i datoteke tipa config.php, settings.php...itd. Kod asp sajtova je nešto drugačija struktura pa je ovde nećemo opisivati zbog relativno malog broja sajtova koji se baziraju na ovom tipu tehnologije izrade istih.

Najčešći sipmtomi zaraze sajta malware-om, crvima i virusima su:

  1. Otežano učitavanje stranica i često "pucanje" kod učitavanja i prikazivanje grešaka.
  2. Prilikom otvaranja stranica sajta izlaze popup reklame iako ne koristite Adsense ili slične usluge objavljivanja reklama na sajtu.
  3. Kad otvorite stranicu u vrhu ili dnu (footer & header) vidite čudne nazive, linkove, oznake ili slike.
  4. Kada preko pretraživača tražite vaš sajt na Google-u, klikom na link vašeg sajta bivate preusmereni na tuđi sajt.
  5. Kada želite da otvorite vaš sajt, neki od antivirusa vam signalizuje postojanje malicioznog koda (JavaScript, iFrame...itd).
  6. kada želite da se ulogujete na WP recimo, umesto vašeg korisničkog imena i lozinke traži vam druge oznake ili kaže: "Neispravno korisničko ime i (ili) lozinka".
  7. Uopšte ne možete pristupiti sajtu.

 

KAKO UKLONITI MALWARE SA ZARAŽENOG SAJTA ?

Malware ili još gore backdoor softver koji se ubacuje na sajt može naneti ogromnu štetu sajtu. Postoje mnoge web stranice i blogovi koje se zaražene i svakodnevno kompromitovane malwareom. Haker ubacuje maliciozni kod i linkove na web stranice ka stranicama koje se smatraju lošim ili zlonamernim partnerima. Haker će se koristiti uglavnom atribut = ništa (display = none), tako da vlasnik web sajta i posetioci ne mogu videti ni sidro ni tekst linkova na ove zlonamerne web stranice. Opasnost od ne-znanja da je ovaj maliciozni kod ugrađen u vaše stranice može učiniti vaše web stranice nesigurnim za Google. Iako Vi ne možete videti kod, Google i dalje može indeksirati Vašu web lokaciju i indeksirati je kao i sve te linkove koji se nalaze u izvornom kodu. Nedavno je lančani malwer je zarazio mnoge Wordpress sajtove preko CSS fajla, zapravo preko fontova. To je rezultiralo velikim brojem povratnih linkova sa sajtova koji su na spam listi te je Google kaznio većinu sajtova koji učsetvuju u ovom lancu. Najlakše da proverite da li vaš web sajt nije zaražen je da nas kontaktirate, kako bi smo pregledali kod sajta i utvrdili njegovu ispravnost. Ako vam je sajt zaražen, biće potrebno čišćenje sajta od virusa. Takođe, ni malo nije prijatna situacija kada vaš Joomla sajt počne spamovati hosting provajdera zbog nekog zastarelog modula. U tom slučaju uslediće suspenzija vašeg hosting naloga. Pročitajte naš Zaštita sajta blog o tome pa odlučite o daljim koracima.

DA LI JE SAJT BEZBEDAN ZA GOOGLE ?

Iako će vam Google u alatima za webmastere prikazati da li je vaš sajt zaštićen i bezbedan, da slučajno nije oštežen od strane špijuna ili je zaražen virusima, bilo bi dobro da se i lično uverite u to. Možete pogledati Google Safe Browsing Diagnostic izveštaj za svoju web stranicu:

http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=yoursite.com Zamenite yoursite.com s imenom Vašeg web sajta

Google Alat za pregledavanje Sigurno će vam pokazati ono što stranice su zaražene, ali to vam neće dati pojedinosti o tome koji je tip malware-a. Takođe možete proveriti svoje web stranice za malware pomoću Norton Safe Web alat ako posetite http://safeweb.norton.com/. Ovaj alat je vrlo koristan, jer ako utvrdi da postoji malware na Vašoj web stranici, on će vam prijaviti vrstu zlonamernih programa i određenih datoteka koje su inficirane.

Postoji takođe još mnogo simptoma koje prostim skeniranjem sajta nije moguće utvrditi, ali znajte da bilo šta što vas navodi na sumnju da sa vašim web sajtom nije kako treba, ukazuje na pokušaj kompromitovanja ili već učinjenu štetnu aktivnost unutar samog sajta pa je neophodno odmah reagovati.

Ako vam je potrebna stručna pomoć kod provere sajta na eventualna oštećenja prouzrokovana hakovanjem ili internim oštećenjem unutar vašeg sistema, kao i uklanjanja virusa, crva, malware-a, trojan islično, obratite nam se upućivanjem zahteva za proveru i čišćenje web sajta od virusa.

Posedujemo sve potrebne resurse za uspešno čišćenje sajtova i vraćanje svih vitalnih funkcija u prvobitno stanje. Vaše sajtove preuzimamo na našem bezbednom hostingu gde obavljamo analizu i čišćenje od svih mogućih oštećenja.

Trenutno najviše problema sa oštećenjem prouzrokovanim malicioznim kodom imaju Joomla i Wordpress skripte. Nisu ništa manje ranjive ni sve ostale PHP skripte koje se ne ažuriraju tako često.

POTREBAN VAM JE SISTEM ADMINISTRATOR ?

Ukoliko posedujete svoj Linux VPS server ili Windows VPS - Dedicated server, stojimo vam na usluzi oko svih pojedinosti. Od postavljanja, instaliranja i pokretanja servera, do održavanja, optimizacije i nadogradnje - sve usluge imate kod nas na jednom mestu. U našem katalogu za održavanje, reparaciju i instaliranje imamo preko 100 različitih tipova. Usluga administriranja se odnosi i na igračke konzole, servere za male i velike igraonice i servere firmi. Dakle, dovoljno je samo da nas obavestite o tipu servera slanjem onlajn zahteva za administraciju servera a ponudu vam šaljemo u roku od 24h.

ADMINISTRACIJA