Landing stranica | Izrada landing stranice | Landing page

LANDING STRANICA

POČETNA / LANDING STRANICA

LANDING STRANICA

Landing stranica bi u prevodu značila "stranica za sletanje". Ako koristite Google prvođenje teksta (Gugl translejt), dobićete prevod "Početna stranica".

Međutim, smatramo da prevođenje "landing page" nije potrebno već ćemo samo ovde da pojasnimo šta znači landing stranica, čemu služi i kako se pravi ?

Moderan način izrade web sajta podrazumeva i poseban pristup kreiranju sadržaja koji direktno prodaje. Pre svega, nedavno smo sproveli kratku anketu u kojoj su se posetioci izjašnjavali da li znaju šta je to "landing page" i čemu ona uopšte služi ? Procenat je poražavajući, jer izgleda da niko o tome ne razmišlja nit ima pojma šta je to.

Uglavnom je svakom drugom vlasniku sajta jako bitno kako mu izgleda samo naslovna stranica sajta (homepage). Na homepage su postavljene sve bitne informacije i sve što firma ili fizičko lice (majstor, programer, bloger, slikar, nutricionista ... itd) ima da ponudi posetiocu ???

Da li je tačno da "homepage", prva, index strana treba da bude najjača, najbolja, najinformativnija, najlepša ...? NE, ne i ne ! A, zašto ?

Zato što u tom slučaju vama nije potreban web sajt, pa čak ni ta jedna jedina stranica jer ovde važi staro dobro pravilo "jedna ko ni jedna". Ako mislite da ćete jednom stranicom sajta postići neki uspeh, od toga nema ništa.

landing page stranica

Nadamo se da niste ovo razumeli kako ne treba - jer svakako je sajtu neophodna početna (homepage) strana ali posetioci će na vaš sajt uglavnom doći preko neke (unutrašnje stranice) sajta. Upravo je pojam "landing page" ovde sa aspekta marketinga dobio svoju veliku vrednost.

To znači da je svaka stranica sajta početna stranica za sebe.

NIJE HOMEPAGE PRVA STRANICA ZA POSETIOCE

Obzirom da se sav bitan i aktuean sadržaj ne postavlja na naslovnu stranicu, već na unutrašnjim stranicama sajta, posredstvom šerovanja na Fb, Twitter, Google ... itd, kao i preko linkova koje su webmasteri postavili na njihovim sajtovima, posetioci će doći upravo na te vaše stranice na kojima ste objavili nešto zanimljvo. Svaka stranica na koju je posetilac došao posredstvom društvenih mreža, pretragom Gugla, preko linka ... itd, jeste (za njega) prva strana. Šta se dešava dalje ? Koji je scenario ?

Postoje samo dva, i to:

  1. Posetilac je pronašao korisne informacije na vašoj stranici i nastavlja da čita ostale sadržaje, članke, tekstove na sajtu. Provodi neko vreme i eventualno pamti vaš sajt u bukmarku (bookmarks).
  2. Posetilac je otvorio stranicu ali mu se nije dopala ili nije pronašao ono što je tražio. On neće dalje otvarati stranice vašeg sajta, a vrlo je malo verovatno da će ikada više posetiti vaš sajt.

Upravo zbog ovoga nesebično želimo da vas obavestimo da će onaj ko vam pravi sajt sigurno pokušati da vam plasira informaciju da je "homepage" najvažnija strana sajta i da treba da ona treba "pršti".Kada vam uradi web sajt, vi ćete biti zadovoljni izgledom pa i donekle informacijama koje ste haotično nabacali na toj početnoj stranici. Ako je tako, slobodno se zahvalite na stručnosti jer je to znak da je u pitanju totalni početnik, a vi ćete ući u bespotrebne novčane izdatke.

LANDING POČETNA STRANICA

Kada neki posetilac koji pretražuje nešto preko Google-a dođe na vaš sajt, otvoriće početnu "landing" stranicu. Na toj stranici će biti prezentovane najbitnije informacije o trenutno aktuelnoj ponudi (proizvodi i usluge). Naravno, posetilac će preko navigacije moći da nastavi sa pregledanjem i ostalih stranica web sajta, u slučaju da nije zainteresovan za vašu ponudu.

Da razjasnimo odmah sada da landing stranica nije isto što i "index" početna stranica web sajta, što ne znači da može biti. Primera radi, pogledajte kako je na sajtu Apple urađena landing stranica za iPhone, a zatim i landing stranica za najnoviji iPhone 7 . Nadamo se da vam je sad jasno o čemu pišemo i šta nam je cilj.

SVE O PROIZVODU I USLUZI NA JEDNOJ STRANICI

Landing stranica je web stranica sajta koja se izrađuje skoro na identičan način kao i svaka druga stranica sajta. Jedina razlika je što landing stranica mora da se fokusira na jedan ključni sadržaj, proizvod ili uslugu i iste približi posetiocu / zainteresovanom kupcu. Na kraju landing stranice se nalazi najčešće link "kupi", "poruči" i slično.

Landing stranica dakle ima za cilj da istakne proizvode na akciji, usluge koje želimo da prikažemo kao aktuelne i sve ostalo na sajtu za šta smatramo da bi našu prodaju učinilo efikasnijom. Kao takva, landing stranica mora da sadrži sve elemente modernog dizajna, responsive (prilagodljiv) dizajn, važne grafičke, video i tekstualne elemente koji su raspoređeni po tačno utvrđenom principu (marketinški potez).

Znači li to da landing stranica treba da ubedi posetioca na sajtu da treba da kupi to i to ? Da, to je zamisao i smisao landing stranice. Zašto bi smo o jednom proizvodu pravili 2,3 i više stranica kada posetilac očekuje da o nekom proizvodu pročita sve na jednom mestu i po mogućstvu da odmah i poruči jednim klikom ? Nema potrebe.

Uzmimo za primer marketinški potez jedne inostrane firme koja proizvodi suplemente (dodaci ishrani). Naime, ova firma je kako se šuška uspela da proizvede takav suplement čijom konzumacijom produžavamo život i to ne za malo, već za duplo ! Da, da, zvuči neverovatno ... ali oni će vam najpre prodati knjigu u kojoj se detaljno opisuje suplement, kako deluje i kome je namenjen. Kada dobro proučite knjigu, sigurno ćete poželeti da živite 150 godina.

landing-strana-recept-za-dug-zivot

Zbog toga se pravi landing stranica koja ume da bude "glomazna" i tera posetioca na skrolovanje. Iako znamo da skrolovanje može biti zamorno, u ovom slučaju, kod landing strane to nije slučaj. Zainteresovani posetilac će detaljno proučiti sve detalje sa web stranice, upoznati se sa činjenicama kao što su: Gde se proizvodi, zašto je taj proizvod dobar, kako funkcioniše, da li ima garanciju, da li je odnos cene i kvaliteta zadovoljavajući, da li postoji mogućnost povraćaja novca ... itd ? Pri tome umesto da lista stranice sajta od 1 do bezbroj ... čitaće u jednom dahu, na jednom stranici, sve o proizvodu uz pomoć skrolera na mišu.

NAJČEŠĆE GREŠKE PRI IZRADI SAJTA

  1. Homepage je glavna, početna strana sajta koja ima najveći broj poseta
  2. Homepage treba da ima sve potrebne informacije
  3. SEO ptimizacija sajta se zasniva na optimizaciji naslovne strane
  4. Zanimljivi tekstovi se postavljaju u "sidebar"-u a ne u glavnom tekstu.
  5. Svi linkovi vode ka početnoj (index) strani sajta

ŠABLONI ZA LANDING PAGE

I na kraju, sigurno se pitate da li za vaš web sajt postoje gotovi šabloni (template) ili morate da pravite sami svoju "custom" landing stranu ?

Ako ste izvukli neke zaključke iz gornjeg teksta, onda vam neće biti teško da brzo neku od vaših stranica sajta prilagodite tako da postane "landing strana". Ako ništa drugo, znaćete sada da se ne vrti sve oko početne strane sajta (homepage) nego da svaka stranica sajta treba da je kvalitetna, korisna, informativna i pre svega zanimljiva posetiocima.

Postoje naravno i gotovi landing page templejti, a evo vam par linkova, pa možda pronađete nešto što vam odgovara.

IZRADA SAJTA