Domen | Domeni za sajt | Registracija domena

DOMEN

POČETNA / DOMEN

REGISTRACIJA DOMENA

Domen (Domain name) je jedinstveno ime za vaš web sajt koje nakon registracije niko drugi ne može koristiti osim. Za neupućene i kao odgovor na pitanje "šta je domen", ukratko ćemo vam objasniti osnove. Pošto obavite zakup hostinga prema vašoj potrebi, sledeći korak je registracija domena. Jednostavno, domen koji zakupite se automatski pretvara u jedinstvenu numeričku IP adresu servera (hostinga) na kome ste postavili vaš sajt. Tako da pozivanjem imena vašeg domena, recimo kucanjem u pretraživaču Swebdizajn.com, vaš pretraživač će vas odvesti do servera na kome je smešten S web dizajn a svi detalji koji prate domen i hosting na serveru su zapisani u DNS (Domain Name Server) bazi.

Dobijate veliki domen po najnižoj ceni. U cenu su uljučeni i poddomeni i DNS podešavanja domena. Bićete zaista jedinstveni na internetu jer vaš domen se može podesiti tako da imate svoj lični email sistem, prepoznatljivo ime domena i najbrži mogući odziv servera za vaše najvažnije podatke - web sajt. Pored toga, možete uvek računati na pomoć naše podrške putem email, skype ili telefonski poziv kad god je to neophodno.

IZBOR DOMENA ZA SAJT

Izbor domena za web sajt često zadaje glavobolju budućem vlasniku istog. Kada pokušavate da osmislite pravi naziv za vaš domen, možda je zgodno da potražite mišljenje i publike oko vas. Dajte svoj predlog i poslušajte tuđe predloge. Možda će se roditi dobitna kombinacija !

Ako pokušate da pronađete domen koji vam se dopada i želite da ga zakupite, najverovatnije ćete naići na status: "zauzet". Šta znači zauzet domen ? Domen koji je već neko registrovao i koji se kod registra domena vodi kao zauzet. Čak i kada istekne zakup, dešava se da domen bude zauzet i zadržan od strane pojedinih prodavaca domena, pa ćete ponovo dobiti istu poruku.

Zbog toga je veoma važno da budete uporni u pronalaženju domena jer svakodnevno se registruje veliki broj domena pa je mala verovatnoća da ćete uspeti da pronađete najbolji domen za sebe. Na primer: PayPal.rs, Amazon.rs, KupujemProdajem.com, Ebay.rs ... itd. Jasno je da su ovi domeni kupljeni na vreme i morate tražiti neki drugi domen ako želite da se bavite tim poslom.

Cena domena nije najvažniji faktor. Baš zbog toga što mnogi provajderi ne nude napredne opcije koje nude moderni sistemi za upravljanje domenima. Mi smo se potrudili da ne ponudimo jeftine opcije od kojih boli glava već realno najpovoljnije rešenje za zakup domena na 1 - 5 godina. Ušteda na godišnjem nivou po jednom domenu je skoro 15 €.. Malo li je ?

TIPOVI DOMENA

Domeni se razlikuju po eksteniziji koja ih karakteriše i koja inače predstavlja njihov identifikacioni kod. U principu i dan danas važi definicija i pravilo da su tri najpopularnija domena koji ne zavise od države u kojoj se nalazite su:

.COM (skraćenica od .commercial). Domen mogu registrovati pravna i fizička lica

.NET (skarećnica od .network). Za tehničke i sve ostale sajtove, za fizička i pravna lica.

.ORG (skraćenica od .organization). Namenjen neprofitabilnim organizacijama, za fizička i pravna lica.

REGISTRACIJA - ZAKUP DOMENA

Swebdizajn vam nudi registraciju - zakup domena u roku od 1 - 5 godina. Možete odabrati bilo koji tip domena, proveriti njegovu dostupnost i zakupiti prema potrebi. Produženje domena iznosi 1.200 - 2.000 rsd godišnje, bez obzira na tip domena. Ako ste naš klijent, izrada sajta obuhvata i besplatan domen + hosting za prvu godinu.

Napomena. ne registrujemo .rs i .срб domene. Možemo vam dati samo preporuku. Rok za produžetak domena nakon isteka je definisan internim ugovorom i najčešće je od 15 - 45 dana.

IME DOMENA

ZAUZET DOMEN

Ukoliko kod pretrage dobijete izveštaj da je domen zauzet, ne postoji mogućnost da taj domen bude vaš. Osim u slučaju da taj neko ko ga je registrovao i koristi želi da ga proda Vama. Predlažemo vam da izaberete drugi domen, drugo ime. Neka naziv domena bude kombinacija ključnih reči koje će se pojaviti na vašem web sajtu. Domen zapravo i treba biti sastavljen od kombinacije reči koje će najbolje definisati vaš posao, firmu, proizvod.

DOZVOLJENA REGISTRACIJA

Dozvoljeno je registrovati domene koji sadrže slova (a - z), dozvoljeni su brojevi (0 - 9) i crtice. Srednja crtica se jedina može koristiti u nazivu domena i to samo kao razdvajanje reči dok na početku i kraju domena srednja crtica nije dozvoljena. U nazivu domena nisu dozvoljeni znakovi kao što su: !@#$%? ~: _. Kada registrujete domen, trebalo bi da obratite pažnju na dužinu naziva. Idealno bi bilo držati naziv domena do 67 karaktera. Kratko ne znači dobro kao ni dugačko. Dakle, oko ove cifre. U poslednje vreme pojavile su se i još neke ekstenzije domena (.biz, .cc, .co, tv, .mobi... itd. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je organizacija koja odlučuje i odobrava sve u vezi domena.