HTACCESS

WEB DIZAJN / BLOG / HTACCESS

UPOTREBA HTACCESS - A

htaccess fajl

HTACCESS 301 PREUSMERAVANJE - REDIREKCIJA

HTACCESS fajl ima široku primenu na Linux serverima koji koriste Apache / Nginx. Veliki broj komandi za HTACCESS doprinose poboljšanju rada sajta ali i samog servera na kome je hostovan. Takođe, određene greške se mogu rešiti ili otkloniti upravo pomoću ovog čudesnog fajla.

Najjednostavniji i najbrži način da preusmerite vaše posetioce na određene stranice sajta je .htaccess preusmeravanje. Obzirom da se najpre od strane servera proverava postojanje i funkcija .htaccess datoteke, praktično da nema kašnjenja u pretraživaču prilikom posete sajtu. Konkretno, ako ste nekoj stranici sajta nakon izvesnog vremena promenili ime, praktično bi posetioci (ukoliko je niste preusmerili na novu) bili obavešteni o nepostojećoj stranici i bili suočeni sa Error 404 najčešćom greškom kod sajtova koji su nakon redizajna promenili nazive stranicama.

Ako vam je problem da definišete vaš htaccess fajl, možete pronaći izuzetno dobru pomoć na stranici htaccessredirect.net.

Ovo su neki .htaccess kodovi koji su isprobani u praksi. Ovo nije potpun spisak kodova, ali ako imate neke koje ste Vi istestirali, možete ih postaviti u komentarima. Želimo da napomenemo da su svi kodovi isprobani ali to ne znači da će raditi ispravno i kod vas. Možemo vam pomoći svakako u vezi kodova ali samo ukoliko pitanja postavljate u komentarima ispod. Takođe, puno korisnih informacija za tehnike preusmeravanje sajta možete pronaći na sajtu Apache Tutorial: .htaccess files.

VAŽNE NAPOMENE ZA HTACCESS 301 PREUSMERAVANJE

1. Uvek uploadujte .htaccess fajl u ascii modu, da bi ste izbegli eventualne probleme zbog destrukcije ovog fajla

2. .htaccess ne radi ako ste na windows serveru

3. Nakon uploada, obrišite DNS keš (u komandnoj liniji idite na run > ipconfig /flsuhdns) a zatim proverite ispravnost .htaccess preusmerenja u smislu, da li ste koristili trajnu 301 (permanent) ili privremenu 302 (temporary) redirekciju, osim ako ste apsolutno sigurni šta znači privremena redirekcija. Ponekad je potrebno i da restartujete računar kako bi se osvežio DNS i promene na sajtu bile vidljive.

4. Obzirom da se dešava da neki operativni sistemi ne dozvoljavaju kreiranje .htaccess fajla, možete isti kreirati kao tekstualni fajl (htaccess.txt), isti uploadujete na server i samo promenite naziv kada je postavljen na server.

5. Dešava se da nekada na serveru ne možete videti .htaccess fajl (FileZilla je besplatan FTP program) i isti će vam omogućiti da vidite na vašem hosting nalogu ono što možda ne možete videti iz samog cPanela.

6. Proverite da li vam je u funkciji stranica Error 404 jer se dešava da neki serveri sami definišu ove stranice koje nekad i ne rade kako treba. 7. Proverite da li ste zamenili putanju example.com sa URL adresom vašeg sajta.

PRIMERI 301 REDIREKCIJE

Za premeštanje jedne stranice sajta upotrebite sledeće

 

Premeštanje cele lokacije sajta (svih stranica)

 

Promena ekstenzije - Ovo je odličan način ako prelazite da .html stranica na .php stranice. Ovaj kod će tražiti bilo koju .html stranicu i preusmeriti je na novu .php stranicu (ie http://www.example.com/mojastranica.html preusmeri je na http://www.example.com/mojastranica.php). Naravno, budite oprezni s ovim jer se ovo odnosi na bilo koju .html stranicu. Ukoliko imate na nekim .html stranicama postavljen iframe kod, proverite najpre da li se redirekcijom ne remeti funkcionalnost ifrejmova.

 

Preusmeravanje domena sajta bez www na domen sa www u nazivu

 

Redirekcija example.com/index.php na example.com/

 

METODA II - PHP REDIREKCIJA

Ovo je vrlo dobar način redirekcije ako je omogućen PHP na vašim stranicama. Potrebno je da samo postavite ovaj kod na samom vrhu vašeg starog fajla i vaši posetioci će brzo bti preusmereni na novu lokaciju.

METODA III - META REDIREKCIJA

Ovaj način preusmeravanja je krajnje neprihvatljiv i preporučujemo svima da ga izbegavaju. Obzirom da pretraživači imaju velikih poteškoća sa ovim tipom redirekcije a i spameri umeju da je iskoriste na vrlo loš način. Međutim, jedino ako nemate pristup .htaccess fajlu ili nemate mogućnost kreiranja .php na vašem računaru, ovaj način ostaje kao poslednja alternativa koja će raditi redirekciju. Content="10; ukazuje pretraživaču da sačeka 10 sekundi pre preusmeravanja, odaberite zato koliko želite, ili izaberite 0 za brzi prelazak na nove stranice.

PRELAZAK SA PHP 5.5 NA PHP 5.3

Recimo ako vaš web sajt ne podržava najnoviju verziju PHP 5.5.29 ili jednostavno radi perfektno na PHP 5.3, pomoću .HTACCESS fajla možete ovo rešiti jednostavnim ubacivanjem linije koda u pomenuti fajl. Znači, otvorite .htaccess fajl i na samom kraju koda, iza </IfModule> ubacite ovaj kod:

AddType application/x-httpd-php53 .php

Međutim, ako imate PHP 5.3 a potreban vam je PHP 5.5, onda u .htaccess-u pozovite PHP pomoću koda:

AddType application/x-httpd-php55 .php

UMESTO ZAKLJUČKA

Upotreba .htaccess fajla ima široku primenu na Apache / Nginx platformi, dok kod Windows servera nema. Pomoću htaccess-a možete osim redirekcije ostvariti i izvesna ubrzanja učitavanja stranica sajta, poboljšati keširanje, optimizovati određene segmente ... itd. O tome će biti reči u nekom narednom tutorijalu.

Veoma je važno da nakon svake promene htaccess fajla izvršite i proveru ispravnosti redirekcije. Ako koristite Mozilla Firefox, zgodan alat za test ispravnosti je LiveHTTPHeaders ekstenzija. On će vam ukazati da li ste ispravno upotrebili 301 (permanent redirect), 302 (temporary redirect, što nije sigurno ona koju želite!) ili 200 stranice i još mnogo informacija koje vam mogu dobro doći kod analize upotrebe i funkcionalnosti upotrebe redirekcije stranica sajta. Naravno, nakom svakog testiranja potrebno je da izbrišete keš iz pretraživača (cache ili history).