KVALITETAN WEB DIZAJN

WEB DIZAJN / BLOG / KVALITETAN WEB DIZAJN

USPEŠAN WEB SAJT PRATI KVALITETAN DIZAJN

kvalitetan web dizajn

 

Do realne cene izrade sajta se dolazi najčešće putem procene zahteva klijenta, mogućnosti web dizajnera i resursa koji su neophodni za ostvarivanje web dizajn kompletne usluge. Šta to znači? Da bi se izradio sajt i bio u funkciji, treba da se obezbedi sledeće:

  1. Web hosting (prostor na kome uploadujete svoj sajt)
  2. Domen (Jedinstveno ime ili naziv za internet adresu odnosno ime preko kojeg će vaša internet prezentacija biti pozivana u browserima).
  3. Tehnologija izrade sajta i potrebni programski jezici: CSS3, HTML5, PHP,FLASH ... itd.
  4. Planiranje sajta, analiza i prikupljanje ideja
  5. Prikupljanje materijala za izradu sajta (fotografije, baneri, tekst, ikonice, stock, grafike ... itd).

Dakle, bez ovih osnovnih elemenata sajt ne može biti vidljiv na internetu. Dalje, čak i ukoliko uspete da nađete besplatan hosting ili domen, obično radost ne traje duže od 365 dana, nakon čega ipak morate platiti punu cenu zakupa prostora na serveru. O izradi sajta za 50 evra, 99 evra da i ne govorimo. Šta je sve u tu cenu stalo? Recimo, hosting od 2.500 dinara, domen od 1.200 dinara i resto do 9.990 dinara u ukupnom iznosu od 6.290 dinara su verovatno " cena za ruke web dizajnera", troškovi struje, grejanja, hlađenja...itd?

E, sad razmislite kada vam neko ponudi Web sajt za 99 evra putem reklame na Guglu ili Fejsbuku, koliki kvalitet usluge vam on može ponuditi. To sve isto važi i za SEO koji jeste malo skuplji od same izrade sajta ali dugoročno je jeftinija varijanta. Ako ovako rade, koliko onda stvarno zarađuju Web dizajneri u Srbiji? O tome u nastavku teksta, ali neko se tu zaista pravi ludim a neko je stalno zbunjen. Nezvanično, u Srbiji svaki treći Web sajt koji nudi određene web dizajn pakete uz povoljnosti kao što su: besplatan domen, besplatan hosting, besplatna optimizacija, besplatno održavanje, besplatan monitoring...itd., tako da postoje krajnje nerealne cene izrade web stranica. Prevashodno što se u izradi sajta koriste WYSIWYG editori, besplatni CMS sistemi...itd.

 

KAKO IZGLEDA IDEALAN SAJT ?

Težiti perfekciji je sasvim prirodno. Međutim, sajtovi nikada nisu perfektni niti idealni jer o njihovom kvalitetu i izgledu odlučuju korisnici. Sajt koji se sviđa određenoj grupi korisnika koji vole recimo ultra moderan izgled, za neke korisnike je zbunjujuć i konfuzan. Dakle, treba ipak naći modus i prilagoditi se željama većini posetilaca. Na sajtovima koji se zasnivaju na ukradenim i / ili prepravljenim tzv. nulovanim - kloniranim templatemonster ili free templates templejtima, nećete naći kvalitet. To su fabrike templejta koje klincima omogućavaju brzu izmenu sadržaja na stranici i prodaju sajta za manje od 30 e. Ovakvi sajtovi izgledaju lepo ali su krajnje neoptimizovani, bez mogućnosti nadogradnje i promene. Dakle, jeftina izrada sajta može biti samo u slučaju da vam čovek želi na brzaka uzeti novac za nešto što je prinaučio u web dizajnu, ili da dobijete gotov templejt koji vam samo može naškoditi i predstaviti vas na internetu kao firmu koja je jeftino prošla sa sajtom i dobila ukradeni i izmenjeni templejt za male pare. Dugoročno gledano, privremena i jeftina rešenja za web sajt nemaju baš nikakvu perspektivu. Na kraju, poklonite poverenje ljudima koji mogi i hoće da u svakom trenutku za Vas odrade posao koji na obostrano zadovoljstvo predstavlja pravi web dizajn u svakom smislu te reči. Na kraju, najbrži i ujedno najsigurniji put da dođete do svog sajta jeste da angažujete web dizajn tim koji će proceniti vaše potrebe i vaše ideje sprovesti u delo. Potom, će zajedno sa vama učestvovati u izgradnji vašeg web projekta koji vam osim dobre reputacije među prijateljima može doneti i očekivanu zaradu od sajta.