MOBILNI WEB SAJT

WEB DIZAJN / MOBILNI SAJT

IZRADA SAJTA ZA MOBILNE UREĐAJE

mobilni sajtovi

Nije prošlo mnogo vremena od kako je okrenuta nova stranica na polju internet tehnologije. Prioritet koji se sada daje upotrebi mobilnih telefona, androida, tablet PC i ostalih tipova računara nije uopšte skroman. Zapravo, došlo je vreme da vlasnici sajtova, svoje web stranice moraju dodatno prilagoditi ovim uslovima. Ukratko, pored standardne verzije sajta za PC i laptop, morate imati i mobilnu verziju sajta. Priča se ovde ne završava jer nije dovoljno samo imati mobilni sajt, već se za isti mora uraditi i SEO optimizacija za mobilni. Imajte na umu da izrada mobilnog sajta nije redizajn niti novi web dizajn za stari sajt, već potpuno novi sistem koji se radi od početka. Sigurno ste se pitali "kako da napravim mobilni sajt"? Pa, uglavnom se izrada mobilne verzije sajta plaća, ali postoje i neka besplatna rešenja koja mogu poslužiti u tu svrhu. Takođe, ako ste srećni vlasnik Wordpress sajta, ili Presta Shop. OpenCart i ostalih CMS sistema, vrlo je verovatno da će te pronaći odgovarajuću mobilnu verziju za vaš sajt, jer se svakodnevno na tom polju ulažu napori. Postoji zapravo određeni broj besplatnih šablona koje trebate samo preuzeti i instalirati na vašem sistemu. Ako niste uspeli da pronađete mobilnu verziju sajta za vaš CMS, angažujte nas da vam uradimo izradu i optimizaciju prema web standardu.

 

PROVERA SAJTA ZA MOBILNE UREĐAJE

 

 

Vrlo lako sada možete proveriti da li je neki web sajt optimizovan i prilagođen za mobilne uređaje. Najbolji alat za ovu namenu nam daje Google Mobile Friendly. Ukoliko test sajta pokaže green - zeleni karton, znači uspešno ste svoj sajt prilagodili za mobilne uređaje. Ako dobijete crveni karton, morate uraditi REDIZAJN SAJTA ili vas čeka nova izrada sajta od početka. Mi smo tu da za vas uradimo sve što se zahteva kako bi sajt bio prilagođen svim korisnicima.

MOBILNI RESPONSIVE SAJT

 

 

U principu, svi ovi alati kreiraju mobilni sajt kakav želite, web dizajn sajta je u par koraka gotov i potrebno je da ga samo prebacite na vaš web hosting, nakon čega će posetioc koji poseti vaš sajt sa mobilnog telefona, odnosno mobilnog browsera, biti automatski preusmeren na mobilnu verziju sajta. Preporuka je da mobilna verzija sajta bude instalirana na poddomenu (subdomain) sajta jer se na taj način broj posetilaca i ostali segmenti mere odvojeno što može biti vrlo korisno za vas iz više razloga.

Međutim, ukoliko sav posao oko izrade web sajta prepustite nama, nije potrebno raditi mobilni sajt jer izrađujemo responsive sajt koji će se podjednako lepo i brzo učitavati i prikazivati korisnicima desktop računara, tablet-pc, iPhone, android, smart i ostalih uređaja.

Navešćemo ovde samo neke dostupne alate za izradu sajtova za mobilni, pa ukoliko želite da se oprobate u kreiranju svog mobilnog sajta, eto prave prilike.

Mobify

Mobify je vrlo zgodan alat za izradu mobilne verzije sajta ali i izradu e-shop mobile sajta. Potpuno je prilagodljiv i lak za upotrebu i praktično s njim možete kreirati šta god poželite na sajtu. Korisnički interfejs koji pri tom kreira je Vrlo user-friendly. Postoji u dve varijante: besplatna izrada i komercijalna izrada koja se naplaćuje jer omogućava neke dodatke kao što su statistika poseta, gedžeti, kao i uklanjanje Mobify logoa sa sajta.

Wirenode

Kompanije kao što su Ford, Nokia, Nivea i Reebok koriste Wirenode kao generator mnogobrojnih mobilnih web stranica. Ovo je jasan pokazatelj kvaliteta ovog alata. Vredi se pozabaviti njime.

Onbile

Takođe vrlo lagan i fleksibilan alat koji ide na jednostavnost, pa vam je za kreiranje mobilne verzije sajta potrebno par minuta. preporučujem vam ga jer je zaista lak za korišćenje i na raspolaganju imate 13 šablona koje možete pregledati na samom startu ovog alata. Zahteva se registracija na sajt što je dobro jer uvek možete kasnije vršiti izmene na vašem sajtu u samom korisničkom panelu.

MobilePress (Odličan za Wordpress mobilni sajt)

Ako koristite platformu WordPress za pokretanje vaše web stranice onda imate sreće, jer postoji mnogo plug-and-play WordPress plugins-a za automatsko generisanje mobilnih verzija vaše web stranice. Jedan takav dodatak je MobilePress, slobodan WordPress dodatak za stvaranje mobilne teme za vašu Wordpress-powered stranicu. Još jedan WordPress dodatak za razmatranje je WordPress Mobile Edition.

iWebKit

iWebKit je jednostavan sistem za stvaranje sopstvene iPhone / iPod touch aplikacije. Isti se može koristiti za stvaranje različitih iPhone aplikacija kao na primer Mashable.

Mofuse

Ovo je pravi Mobile CMS sistem koji je pri tom i vrlo dobro optimizovan za mobilne pretraživače. Jednostavno, instalirate ga i ne brinete više o napretku svog mobilnog sajta :), tako bar oni tvrde.

Na kraju, ukoliko niste uspeli da pomoću ovih alata napravite mobilnu verziju sajta,Swebdizajn vam može izraditi mobilni sajt, prilagoditi ga standardnim i mobilnim pretraživačima u vrlo kratkom vremenskom roku. Potrebno je samo da nas kontaktirate u vezi izrade ovog tipa sajta. Korisno uputstvo za webmastere:

Ako ste u dilemi kako da preusmerite posetioce na vaš mobilni sajt, koji ste prethodno postavili na poddomenu svog glavnog sajta, stvar je sasvim jednostavna: Potrebno je samo da ubacite sledeći JS kod na svoju početnu stranicu mobilnog sajta:

<script type="text/javascript">
<!--
if (screen.width <= 699) {
document.location = "http://www.mobile.vašsajt.com";
}
//-->
</script>

Putanja do vašeg mobilnog sajta je dakle mobile, ili moby, mobilni, svejedno kako ćete nazvati fasciklu sa stranicama mobilnog sajta.

Pogledajte kako izgleda naš mobilni Swebdizajn. Nadamo se da vam je jasno zašto se preferira što bolje i brže učitavanje sajta na različitim vrstama uređaja. Ljudi koji surfuju na internetu (surferi) koriste veoma različite aparate pomoću kojih će pokušati da učitaju vaš sajt. U zavisnosto od mnogo faktora to će biti moguće. Da bi sve bilo kako treba, potreudite se da web sajt prilagodite velikom broju posetilaca. Nećete se pokajati - verujte nam na reč.

Vaše komentare na temu "izrada mobilne verzije sajta" možete ostavljati u komentarima.