CMS SISTEMI

WEB DIZAJN / BLOG / CMS SISTEMI

CMS SISTEMI

cms sistemi

CMS skraćenica dolazi od naziva kategorije za ovu vrstu softvera (Content Management System) i može se podeliti u nekoliko grupa u zavisnosti od tehnologije njegove izgradnje.

Postoje CMS sistemi kod kojih se sadržaj Werb sajta dodaje slanjem e-mail ili IM poruka, oni se baziraju na Perlu, PHP-u, Pythonu i Javi, a kao serversku platformu koriste Apache. Najbrojniji i najrazvijeniji su sistemi zasnovani na PHP-u i sa podrškom za MySQL bazu. za platformu na kojoj radi CMS često se koristi skraćenica LAMP ili WAMP, što u prvom slučaju dolazi od Linux, Apache, MySQL i PHP, dok u drugom Windows, Apache, MySQL i PHP. U slučaju LAMP - a ovo znači da server na kome je instaliran Apache Web server koristi Linux OS, dok u slučaju WAMP-a server koristi Windows operativni sistem.

Svaki CMS sistem ima svoje prednosti i mane, kao i jedinstvene opcije, mada su svi praktično univerzalno primenljivi. Pre nego donesete odluku o izboru CMS sistema, trebate se upoznati sa njegovim mogućnostima, pa prema potrebama napraviti izbor. Lideri među najpopularnijima su trenutno Wordpress, Joomla i Drupal. Za one koji ne mogu da se odluče koji sistem da primene, preporučujemo da posete sajt www.opensourcecms.com koji omogućava direktan "live" pristup demo verzijama velikog broja open source CMS sistema. Takođe, omogućen je i pristup administratorskim panelima tako da je lako doći do pravog izbora. Teško je dati precizan broj CMS sistema koji se trenutno mogu naći na internetu ali, recimo, sledeći spisak može doprineti vašoj odluci. Ovaj spisak može biti koristan za webmastere i sve vas koji planirate prelazak na savremen način upravljanje, redizajn sajta i održavanja sajta. Izrada CMS web sajta u poslednje vreme zauzima veliki procenat u odnosu na HTML sajtove.

LISTA NAJPOZNATIJIH FREE CMS SISTEMA

    • Bigace
      dinamički PHP i MySQL baziran Web CMS. višejezički Web CMS sa mogućnošću multi administracije, vrlo fleksibilan i jednostavan za instaliranje. Koristi WYSIWYG FCKeditor za HTML sadržaj. Ima više templejta za njega koji su jako prilagodljivi.
    • Bloofox
      bloofoxCMS je mali sistem za upravljanje sadržajem (CMS). To vam omogućuje da upravljate web stranicama i intranet stranicama na vrlo jednostavan način. Mali je, ali i fleksibilni i dopadljiv sistem.
    • CMS Made Simple
      Ako ste iskusan web developer, i znate kako da učinite stvari koje trebate učiniti, kako bi dobili mesto u CMS Made Simple je upravo to, jednostavno rešenje. Za one s više naprednih ambicije ima dosta addons-a za preuzimanje. A tu je i odlična zajednica uvek na usluzi. Ovaj CMS je vrlo jednostavan za dodavanje sadržaja i addons-e gde želite da se pojavljuju na stranici. Dizajn vaše web stranice na bilo koji način ili stil koji vam se dopada samo učitajte u CMSMS i isti biva prepoznat i odmah objavljen!!
    • CMSimple
      CMSimple je besplatan sistem za upravljanje sadržajem. On želi biti jednostavan, malen i brz. Kao što je pisano u PHP-u se izvodi na Linux / Apache serveru, odnosno na Win32 sa Apache ili IIS.
    • Concrete5.org
      concrete5 je odlična platforma za izgradnju web sajta. Rad s novim dizajnom ili sa već postojećom tema, vlasnik web-sajta možete stvoriti i jednostavno promeniti sadržaj i strukturu web stranice.
    • ConceptCMS
      conceptcms je urađen na PHP i MySQL bazi, skalabilan i vrlo fleksibilan Open Source Content Management System. Jednom rečju, prava stvar za urednike tekstova..
    • CuteNews
      CuteNews je snažan i jednostavan CMS za korištenje sistema za upravljanje vestima koji ne zahteva MySQL bazu za čuvanje podataka. On podržava dodatke kao što su: komentari, arhiva, funkcija pretraživanja, upload, backup funkcije, IP zabrana, zaštita od spama, i još mnogo toga.
    • dotCMS
      slobodan softver / open source web sistem za upravljanje sadržajem (wCMS) za izgradnju / upravljanje web stranice.
    • Drupal
      Drupal je besplatan programski paket koji omogućava pojedincu ili zajednici korisnika jednostavno objavljivanje, upravljanje i organizaciju raznih sadržaja na web stranicama. Desetak hiljada ljudi i organizacija koriste Drupal za održavanje različitih web stranica, uključujući: Community Web portali, web Rasprava, korporativne web stranice, intranet aplikacija, lične web stranice ili blogovi, dating sajtovi, e-commerce aplikacija, resursa direktorijumi , socijalno umrežavanje.
    • e107
      e107 je sistem za upravljanje sadržajem napisan u PHP i koristi popularni open source i MySQL bazu zasmeštanje podataka. On je potpuno besplatan i potpuno prilagodljiv, i u stalnom razvoju.
    • Elgg
      Elgg je robustan open source sistem. Elgg nudi elegantan, fleksibilan i skalabilannačin održavanja za organizacije, grupe i pojedince. Iskoristite moćne društvene tehnologije danas. Elgg je zgodan za dating sajtove i optimizovan je za mnoge savremene aplikacije.
    • Elxis
      Elxis je Slobodan Open Source Content Management System (CMS). Elxis vam daje slobodu i moć da sve što imate na umu, bez ograničenja objavite na sajtu. S Elxis CMS, preduzeća, poduzetnici i pojedinci, mogu graditi višejezične web stranice i jednostavno njima upravljati. Elxis, ne zahteva posebno tehničko znanje, iako, kada je prisutno uvek su dobrodošlo! Elxis CMS, se distribuira kao slobodan OpenBSD izvor aplikacija.
    • Exponent
      Eksponent je web aplikacija koja omogućuje vlasnicima web sajtova lako stvaranje i upravljanje dinamičkih web stranica. Za razliku od drugih alata za upravljanje stranice, Eksponent je potpuno samostalan. Nema dodatne programe koje treba skinuti i instalirati.
    • ExpressionEngine
      ExpressionEngine CMS je fleksibilan,bogat CMS koji omogućuje hiljadama pojedinaca, organizacija i institucija širom sveta da lako upravljaju svojim web stranicama.
    • eZ Publish
      eZ Publish je vodeći svetski Open Source Enterprise Content Management sistem i okvir za razvoj. eZ Publish uključuje napredne funkcije za web izdavaštvo, intranet, e-commerce i još mnogo toga. eZ Publish je preuzet više od milion puta od ez. Ipak najveći međunarodni uspeh postigao je ovaj sistem od prvog objavljivanja u 1999. Hiljade preduzeća, vladinih organizacija, neprofitne organizacije, mala i srednja preduzeća i obrazovne ustanove širom sveta daslo je poverenje eZ Publish-u za pokretanje svojih web rešenja.
    • Frog
      Rođen kao phpRadiant u Januaru 2007, Frog CMS je PHP verzija Radiant CMS, poznata Ruby on Rails aplikacija. Frog CMS pojednostavljuje upravljanje sadržajem nudeći elegantno korisničko sučelje, fleksibilni templating po stranici, jednostavno upravljanje korisnicima i dozvolama, kao i alate potrebne za upravljanje datotekama.
    • Geeklog
      Geeklog je PHP / MySQL aplikacija za upravljanje dinamičkih web sadržaja. Geeklog se lako može proširiti korišćenjem dodataka kojima drastično menja svoju funkcionalnost. Dostupni dodaci uključuju forum, galerije slika, i još mnogo toga. Geeklog je blog na bazi PHP i MySQL. To vam omogućuje da u roku od nekoliko minuta postavite potpuno funkcionalne dinamičke web stranice, i ima mnogo mogućnosti.
    • Habari
      Habari se pisan posebno za moderno web hosting okruženja, i koristi modernu tehniku za objektno-orijentisano programiranje. Koristi PHP i poseban sistem koji uveliko smanjuje ranjivost sistema na SQL injection napade. Ovo je samo jedno od mnogih pogodnosti modernog objektno orijentisanog programiranja.
    • ImpressCMS
      ImpressCMS je odličan sistem za upravljanje sadržajem, omogućuje laku izgradnju i održavanje dinamičkih web stranica.
    • Joomla
      Joomla! je dosta nagrađivani Content Management System (CMS) koji će vam pomoći izgraditi web stranice i druge moćne online aplikacije. Najbolje od svega, Joomla! je open source rešenje koje je slobodno i dostupna svima, a u 2011 godini je bila u vrhu najčešće korišćenih CMS-a.
    • Liferay
      Liferay Portal je vodeći svetski open source Enterprise Portal koji koristi najnovija rešenja u Java i Web 2.0 tehnologiji. Ugrađeni Content Management System (CMS) i Collaboration Suite, Out-of-the-box usablility-izaberite iz preko 60 portlete, Out-of-the-box razvojnih alata, kao i Out-of-the-box lokalizaciju na 22 jezika! Radi na svim većim aplikacijskim serverima, bazama podataka i operativnim sistemima, Objavljen je pod MIT licencom.
    • Mapix
      Mapix CMS je vrlo jednostavan CMS, koji omogućuje izmenu bilo kog sadržaja na vašoj web stranici bez korišćenja baza podataka. Sav sadržaj vaše web stranice je napisan u XML datoteke koje se uređuju kroz mapix back office (vidi online demo). Mapix je slobodan i objavljen pod (GNU GPL Licence), jednostavan za upotrebu, proširiv i moguće mu je integrisati brojne ekstenzije: Forum, Blog, e-commerce ...
    • MemHT
      MemHT Portal je Slobodan PHP CMS i blog koji dopušta stvaranje i upravljanje on-line web stranice u nekoliko jednostavnih koraka. On je kompletno prilagodljiv i pogodan za sve potrebe.
    • mojoPortal
      mojoPortal je open source ASP.NET baziran CMS, ima izvrsnu podršku za različite web standarde.
    • OpenCMS
      Takođe, zadovoljavajući CMS alat koji omogućava održavanje sajta preko Web browsera. Poseduje i WYSIWYG editor kao alternativu za one koji ne znaju kodirati.
    • Ovidentia
      Ovidentia je portal Generator za kompanije, organizacije ili zajednice koje imaju potrebu za administriranjem velikog broja sadržaja, foruma, rasprave, deljenje sadržaja, blog, pitanja, i email sistem .... Sa WYSIWYG HTML alatom za objavljivanje članaka, vesti, postove ili pisanje e-pošte. Ovidentia je 100% PHP i zahteva Unix, Linux ili Windows NT/2000/XP i web server Apache ili IIS sa PHP i MySQL.
    • PHP-Fusion
      PHP-Fusion je lagani open source sistem za upravljanje sadržajem (CMS) napisan u PHP4. On koristi MySQL bazu podataka za čuvanje Vaših web sadržaja i uključuje jednostavan, ali sveobuhvatan sistem upravljanja. PHP-Fusion uključuje najčešće alate koje biste očekivali videti u mnogim drugim CMS paketima, uključujući vesti, članci, forumi, ankete, chat, komentari, ocene i još mnogo više.
    • PHP-Nuke
      PHP-Nuke je automatizovani sistem za objavu vesti posebno dizajniran da se koristi na intranetu i Internetu. Administrator ima potpunu kontrolu nad svojim web stranicama, registrovanim korisnicima, i on će imati u ruci snažan izbor alata za održavanje aktivnog i 100% interaktivnoh web sajta koristeći bazu podataka.
    • Pligg
      Pligg je open source CMS koji ima jedinstven pristup za upravljanje sadržajem. Pligg nudi alate potrebne za stvaranje sopstvenog Digg Reddit ili stil stranice, gde mnogi korisnici objavljuju vesti i glasaju o njima.
    • Plone
      Plone je open source sistem za upravljanje sadržajem izgrađen na osnovi server Zope aplikacija. Plone je besplatan softver i dizajniran je da bude proširiv.
    • PLUME
      Sa jednom instalacijome Plume CMS možete imati na više web lokacija, upravljati datotekama, imaćete više autora s različitim pravima i web stranice u bilo kojem jeziku, zahvaljujući punoj UTF-8 podršci. Vrlo moćan i zanimljiv sistem!.
    • Pulse CMS
      Pulse je jednostavan sistem za upravljanje sadržajem dizajniran za male web stranice. To vam omogućuje da zadržite postojeće stranice i dodate upravljanje sadržajem u samo pet minuta. Jednostavno definisanje "blokova" na Vaše web stranice koje želite da se uređuju.
    • Refinery CMS
      Refinery je open source Ruby on Rails CMS koji će pokušati da na profesionalan način odradi sve zadatke vezane za izgradnju web sajta.
    • SilverStripe
      Content Management SilverStripe je dovoljno snažan za bilo koju web stranicu ili intranet dizajn i dovoljno jednostavan i fleksibilan da se i dete može snaći na njemu. Intuitivno i user-friendly.
    • SimpleCMS.com
      SimpleCMS.com može pretvoriti bilo koji statički HTML web sajt u potpuno dinamički sadržaj kojim on upravlja s nekoliko klikova i u roku od oko 2 minuta. Najniži trošak svih 'jednostavnih' sistema, slobodan je demo!
    • sNews
      sNews je potpuno besplatan, usklađen po standardima, PHP i MySQL pokreću ovaj sistem za upravljanje sadržajem. sNews je izuzetno lagan, jednostavan i prilagodljiv. Jednostavan je za instalaciju, i jednostavan za korišćenje preko jednostavnog web sučelja. sNews ima samo jednu datoteku kao generator koda, jednu nezavisnu datoteku templejta i njegove prateće CSS stylesheet datoteke. Sadrži Htaccess datoteku koja čini sve URL-ove za prijateljsko pretraživanje.
    • Subrion
    • Subrion CMS je jednostavan za instalaciju i jednostavan za upravljanje. Koristi se kao samostalni program ili u sprezi s drugim aplikacijama za stvaranje web sajtova bilo kog nivoa. Možete biti sigurni da ćete biti u mogućnosti za ulaganje u ovaj sistem i dalji razvoj sajta.
    • TangoCMS
      TangoCMS je PHP modularni sistem za upravljanje sadržajem objavljen besplatno pod GNU / GPL licenca 2. Jedan od prioriteta za projekt kako bi bili sigurni da su svi mark-up u skladu s World Wide Web Consortium XHTML standardima, koristeći semantički ispravan mark-up. Kao i većina sistema za upravljanje sadržajem, TangoCMS omogućuje vlasnik / administrator web stranice za stvaranje i upravljanje sadržajem, bez prethodnog znanja programiranja, uključujući i prilagođavanje celokupnog izgleda, upravljanje korisnicima i druge administrativne poslove. Tango CMS je zvanično prestao sa radom u oktobru 2013. Međutim, verzije cms sistema su funkcionalne i trenutni razvoj se može preuzeti i instalirati.
    • Textpattern CMS
      Textpattern je fleksibilan, elegantan i jednostavan za korišćenje sistem za upravljanje sadržajem. Besplatan je i open source. Trebalo bi ga isprobati za ozbiljnije blogovanje
    • Tiki Wiki CMS Groupware
      Tiki Wiki CMS Groupware je potpuno opremljeo, web-based, višejezični (40 + jezika), čvrsto integrisano, sve-u-jednom Wiki + + CMS groupware, rešenje. Besplatni Source Software (GNU / LGPL), koristeći PHP, MySQL, Zend okvir, jQuery i Smarty. Aktivno je razvio vrlo velike međunarodne zajednice, Tiki se može koristiti za stvaranje svih vrsta web aplikacija, web stranice, portali, baze znanja, intranet, ekstranet i slično.
    • Typo3
      TYPO3 je besplatan Open Source sistem za upravljanje sadržajem za potrebe preduzeća na webu i na intranetu. Ona pruža punu fleksibilnost i uz veći broj ekstenzija zgodan je alat za kreiranje portala.
    • Typolight
      TYPOlight webCMS je snažan web sistem za upravljanje sadržajem koji se specijalizirao u dostupnosti (backend i frontend) i koristi XHTML i CSS da biste stvorili stranice u skladu sa W3C/WAI. Bio razvijen od strane Lav Feyer u 2004 i bio je objavljen pod General Public License (GPL).
    • Vivvo CMS
      Ako ste webmaster ili zauzeti nezavisni izdavač, Vivvo CMS će vam pružiti vrhunsku ravnotežu između snage i robusnosti u kombinaciji s neverovatnom i jednostavnom administracijom, izgleda upravljanja i objavljivanja. Čak i za najsloženije aktivnosti kao što su upravljanje individualnih preferencija za članke i različite delove web stranice uradićete jednostavnim povlačenjem i klikom. Ne trebate biti kompjuterski-naučnik već čovek koji možda zna samo jednu liniju HTML, CSS i PHP koda da bi mogli pokrenuti Vivvo web stranice!
    • Webiva
      Webiva je Web 2.0 open source web sistem za izgradnju sajtova izgrađen na Ruby platformi koji vam omogućuje da brzo i jednostavno izgradite prilagođene web stranice s ugrađenim templejtom, upravljač datotekama i prilagođeni sadržaj sistema.Sistem se lako može proširiti s modulima za dodavanje funkcionalnosti.
    • Website Baker
      Website Baker 2 uključuje predložak za front-end osnovu, multi-level moduliranu stranica za podršku, multi-user upravu, i mnogo mnogo više! Web Baker PHP-based Content Management System (CMS) je dizajniran s jednim ciljem: omogućiti svojim korisnicima za izrade web stranice s lakoćom.
    • WordPress
      WordPress CMS je započeo svoju misiju 2003 godine s malo koda kako bi se poboljšala tipografija svakodnevnog pisanja s neverovatno malim brojem korisnika. Od tada je narastao toliko da je sada najveći self-domaćin, najjači i najpoznatiji bloging alat u svetu. Koristi se na stotine hiljada mesta i pogledaju ga desetine miliona ljudi svaki dan. Wordpress je besplatan i vrlo moćan CMS sistem sa puno dodataka kojih je svakog dana sve više. Od 2011 godine, WP se stalno ažurira i nadograđuje.
    • XOOPS
      Xoops je program koji omogućuje administratorima lako stvaranje dinamičkih web stranica s velikim sadržajem i mnoge izvanredne alatke. To je idealan alat za razvijanje malih do velikih dinamičkih web stranica, portala, korporativnih portala, blogova, socijalnih mreža i još mnogo toga.
    • Zikula
      Zikula je softver koji stvara impresivne, dinamičke web stranice i nudi vam stranice kojima možete upravljati uz minimalan iznos HTML znanja kroz web browser.
    • Zimplit
      izuzetno lagan, jednostavan i prilagodljiv. Sastoji se od samo jedne datoteke engine pokretača. Ne zahteva posebnu bazu. Zimplit podržava sve i u njemu možete urediti bilo koju HTML / CSS stranicu. Ono što je najvažnije Zimplit je "na licu mesta" urednik - sve što se događa na licu mesta, a ne u admin području.Rezultati su desno na stranici. A možete uređivati i apsolutno sve na Vašoj web stranici. Uz Zimplit možete zaboraviti instalacije, samo uploadujete jednu datoteku i to radi.